Samenwerkingen

Op de Farèlschool vinden we het belangrijk dat al onze leerlingen zich optimaal kunnen ontwikkelen, zowel op sociaal-emotioneel als op cognitief vlak. Wij begrijpen dat iedere leerling unieke behoeften heeft en dat sommige leerlingen extra ondersteuning nodig hebben. Daarom werken wij nauw samen met diverse instanties om de best mogelijke begeleiding te bieden.
 

Wijkteam Katwijk 

Larissa de Jong is onze jeugdhulpverlener vanuit het Wijkteam van de gemeente Katwijk.

“Mijn kind vindt het moeilijk om voor zichzelf op te komen”
“Mijn kind vindt het moeilijk om te gaan met zijn/haar emoties”
“Mijn kind heeft een emotionele gebeurtenis meegemaakt”
“Mijn kind heeft weinig zelfvertrouwen”
“Mijn kind maakt moeilijk vriendjes”

Als u contact opneemt met de jeugdhulpverlener wordt u eerst uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. U kijkt dan met elkaar welke zorg het beste past bij uw kind. Ook leerkrachten kunnen het aangeven als zij denken dat uw kind extra ondersteuning nodig heeft op het gebied van sociale of emotionele ontwikkeling. Dit doen zij altijd in overeenstemming met u.

Het Wijkteam biedt allerlei trainingen voor kinderen aan: van leren omgaan met een scheiding tot het werken aan zelfvertrouwen en weerbaarheid. Ook voor vragen over deze trainingen kunt u bij de jeugdhulpverlener terecht.
Heeft u hulp nodig of wilt u meer weten?

Larissa de Jong is 1x per maand op maandagmiddag aanwezig. U kunt ook via de telefoon (06-51118730) of via de mail (l.dejong@katwijk.nl) contact met haar opnemen. Op de volgende maandagen houdt zij spreekuur van 14:00 – 15:00 op school en kunt u langskomen zonder afspraak. 
Ma   3 maart 2025
Ma 31 maart 2025
Ma 26 mei 2025
Ma 23 juni 2025
 

Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)

Ouders, kinderen en jongeren kunnen bij de CJG’s terecht met al hun vragen over opgroeien en opvoeden. Zij denken met u mee en bieden waar nodig ondersteuning. Binnen het CJG werken verschillende professionals, zoals jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, doktersassistenten en pedagogen samen. Iedere medewerker heeft zijn eigen specifieke deskundigheid en taken maar ze werken allemaal ter ondersteuning van u en uw kinderen.

Alle kinderen krijgen gedurende de schoolperiode een uitnodiging van de jeugdgezondheidszorg voor een onderzoek van 5-6 jarigen (groep 2), 10-11 jarigen (groep 7) en 13-14 jarigen (klas 2 van het voortgezet onderwijs). Tijdens deze contacten wordt de groei bekeken en worden de ogen en oren van uw kind gecheckt. Verder kunnen ouders en kinderen hun vragen stellen aan de jeugdartsen of de jeugdverpleegkundigen.

Maar ook buiten deze contactmomenten staan zij voor u klaar en kunt u met uiteenlopende vragen bij een CJG medewerker terecht. Een aantal voorbeelden van vragen waaraan u kunt denken zijn: eetgewoontes of problemen met eten, slapen, zindelijkheid of opvoeding. De betrokken jeugdverpleegkundige voor de Farèlschool is Annika Frissen. U kunt haar bereiken per mail: afrissen@ggdhm.nl of u kunt contact opnemen met de betrokken jeugdarts Marjolein van Marle via mvanmarle@ggdhm.nl
 

Welzijnskwartier

Bewegen is gezond en draagt bij aan de algehele ontwikkeling van een kind, zowel fysiek, mentaal als sociaal. Het is dus belangrijk om kinderen voldoende mogelijkheden te geven om actief te zijn. Een uur beweging per dag is de norm voor een kind. Om hen daar in te ondersteunen heeft het Welzijnskwartier een breed sportaanbod voor scholen. Te denken valt aan een naschools sportaanbod, sportieve programma's in de schoolvakanties maar ook sportlessen tijdens de pauze op school. Op onze school is twee keer in de week het Welzijnskwartier aanwezig tijdens de pauze. Zij geven sportlessen waarbij de kinderen leren samen spelen en zij leren de kinderen een nieuw sportaanbod en omgang met sportmaterialen. 

Samenwerkingsverband

Passend onderwijs zorgt ervoor dat alle scholen dezelfde basisondersteuning bieden en de beste kansen creëren voor ieder kind. Het idee achter passend onderwijs is dat alle kinderen de juiste hulp krijgen. De meeste kinderen doen het goed op school: ze ontwikkelen zich zoals verwacht en leren zonder grote problemen. Voor deze kinderen verandert er niet veel door passend onderwijs. Er zijn echter ook kinderen die extra begeleiding nodig hebben, bijvoorbeeld in de vorm van specifiek lesmateriaal of een aangepaste leeromgeving. Het organiseren van deze ondersteuning, zo snel en zo dichtbij mogelijk, passend bij zijn/haar onderwijs- en begeleidingsbehoeften, is de kern van passend onderwijs.
In het samenwerkingsverband Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek werken scholen en hun schoolbesturen samen om passend onderwijs voor elk kind mogelijk te maken. Op de website van het samenwerkingsverband kunt u lezen hoe scholen ondersteuning organiseren en welke plannen en ontwikkelingen er zijn. 
Klik hier om naar de website van het Samenwerkingsverband te gaan. 
 

AED Leiden

AED Leiden is een expertisecentrum voor speciaal onderwijs dat scholen ondersteunt bij het bieden van passend onderwijs aan kinderen met diverse behoeften. Dit kunnen kinderen zijn die extra ondersteuning nodig hebben vanwege leer- of gedragsproblemen, of kinderen met een (verstandelijke) beperking. AED Leiden biedt kennis, trainingen en begeleiding aan leerkrachten en schoolteams, zodat zij beter kunnen inspelen op de unieke behoeften van deze leerlingen.

Onze school werkt samen met AED Leiden om ervoor te zorgen dat we het best mogelijke onderwijs kunnen bieden aan alle kinderen, ook aan diegenen die extra zorg nodig hebben. AED Leiden helpt ons team door middel van:

  • Trainingen en workshops voor leerkrachten, zodat zij beter weten hoe zij kinderen met verschillende behoeften kunnen ondersteunen.

  • Advies en begeleiding bij het creëren van een leeromgeving die voor alle leerlingen passend is.

  • Op maat gemaakte oplossingen voor specifieke situaties, zoals kinderen met leerproblemen, gedragsproblemen of een verstandelijke beperking.

Door de samenwerking met AED Leiden kunnen wij elk kind de juiste ondersteuning bieden. Dit betekent dat kinderen zich in hun eigen tempo kunnen ontwikkelen, zich veilig voelen en met plezier naar school gaan. Leerkrachten krijgen meer handvatten en kennis om goed in te spelen op de behoeften van de kinderen, wat de kans op succes voor elk kind vergroot.

AED Leiden richt zich op kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Dit kan gaan om kinderen met:

  • Leerproblemen, zoals dyslexie of dyscalculie.

  • Gedragsproblemen, zoals ADHD of autisme.

  • Een verstandelijke beperking of andere ontwikkelingsstoornissen.

 

Fysiotherapie

Op vrijdagochtend is Jozef Bisaku als kinderfysiotherapeut aanwezig op school. Hij is werkzaam bij het Paramedisch Centrum Katwijk. Wij bieden (schoolgerelateerde) fysiotherapie aan op school. Kinderen die problemen ondervinden in de motorische ontwikkeling (schrijf-motoriek, balans, gooien/vangen, lopen/rennen, etc.) of moeite hebben met bijvoorbeeld prikkelverwerking kunnen behandeling op school krijgen. Signalering kan vanuit de leerkracht zijn, maar ook u als ouders kunt aangeven wanneer u denkt dat fysiotherapie helpend kan zijn voor uw kind. Neemt u dan contact op met de leerkracht of met IB-ers. Jozef is bereikbaar via de praktijk, 071-4074384 of via jozefbisaku@pmc-groep.nl

Logopedie

De logopedie op school wordt verzorgd door Doreen Verhaar. In de eerste helft van het schooljaar worden alle 5-jarigen, met toestemming van de ouders, onderzocht op stemgebruik, spraak-, taal- en luisterfunctie. Ouders ontvangen een bericht over de datum van het onderzoek. Na het onderzoek worden de bevindingen schriftelijk met de ouders gedeeld. Als blijkt dat een kind logopedische behandeling nodig heeft, wordt bekeken of dit op school kan plaatsvinden of dat een particuliere logopedist ingeschakeld moet worden. Leerkrachten kunnen kinderen ook aanmelden voor nader onderzoek. De logopediste is eenmaal per twee weken op school aanwezig. Haar e-mailadres is: d.verhaar@katwijk.nl.

Auris 

De Koninklijke Auris Groep is een organisatie die gespecialiseerd is in het ondersteunen van kinderen en volwassenen met een auditieve of communicatieve beperking. Zij bieden maatwerk op het gebied van begeleiding, logopedie en onderwijs, zodat kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Onze school werkt samen met de Auris Groep om kinderen met een auditieve of communicatieve beperking de juiste ondersteuning te bieden. Dit doen ze door:

  • Begeleiding en advies voor leerkrachten.

  • Trainingen voor ons team om kinderen effectief te ondersteunen.

  • Logopedische zorg om de taal- en communicatieontwikkeling van kinderen te bevorderen.

Door de samenwerking kunnen kinderen met communicatie- of gehoorproblemen zich beter ontwikkelen, zowel op sociaal-emotioneel als cognitief gebied. De Auris Groep biedt de expertise die nodig is om hen te ondersteunen in hun leerproces. Zij richten zich op kinderen die moeite hebben met horen, spreken of taalbegrip, zoals kinderen met doofheid, slechthorendheid of taalontwikkelingsstoornissen.